TÜİK en kolay iş bulunan ve en çok kazandıran meslekleri açıkladı




Yeniden Yazılmış Haber

Üniversite Mezunlarının İstihdam Durumu Açıklandı

Üniversite mezunlarının istihdam durumuyla ilgili olarak Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre, lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı 2023 yılında %75,6 iken, 2024 yılında %75,0’a geriledi. Ön lisans mezunları için ise kayıtlı istihdam oranı 2023 yılında %67,7 iken, 2024 yılında %66,4 olarak hesaplandı.

Lisans mezunları arasında en yüksek kayıtlı istihdama sahip olan bölümler ise sırasıyla %96,4 ile tıp, %95,1 ile özel eğitim öğretmenliği ve %92,4 ile elektrik öğretmenliği oldu.

Sağlık ve Mühendislik En Yüksek İstihdam Alanları

Uluslararası Standart Eğitim ve Öğretim Alanları Sınıflaması’na göre lisans seviyesinde kayıtlı istihdam oranının en yüksek olduğu ilk üç alan; %86,7 ile sağlık ve refah, %82,9 ile mühendislik, imalat ve inşaat ve %78,7 ile bilişim ve iletişim teknolojileri oldu.

Polis meslek eğitimi %92,3’lük oran ile ön lisans seviyesinde en yüksek kayıtlı istihdama sahip olan bölüm oldu. Polis meslek eğitimini, %88,2 ile elektrik enerjisi üretimi ve %87,4 ile endüstriyel kalıpçılık takip etti.

Ön lisans mezunlarının eğitim ve öğretim alanlarına göre kayıtlı istihdam oranının en yüksek olduğu ilk beş alan; mühendislik, imalat ve inşaat, doğa bilimleri, matematik ve istatistik, hizmetler, bilişim ve iletişim teknolojileri ile tarım, ormancılık, balıkçılık ve veterinerlik olarak gerçekleşti.

Sağlık Mezunları En Kısa Sürede İş Bulabiliyor

Lisans mezunlarında ortalama ilk iş bulma süresi 2024 yılında bir önceki yıla göre değişmeyerek 14,4 ay olarak gerçekleşti. Ön lisans mezunlarının ortalama ilk iş bulma süresi ise 2023 yılında 15,9 ay iken, 2024 yılında 16 ay olarak hesaplandı.

Lisans mezunlarının mezuniyetleri sonrası ilk iş bulma süre ortalamasının en kısa olduğu bölümler; 2,2 ay ile dil ve konuşma terapisi, 4,1 ay ile tıp, 4,3 ay ile özel eğitim öğretmenliği, 5,1 ay ile eczacılık ve 7,6 ay ile ebelik oldu.

Sağlık ve refah eğitim ve öğretme alanından lisans mezunlarının ilk iş bulma süresi 8,9 ay, mühendislik, imalat ve inşaat mezunlarının 11,6 ay, bilişim teknolojilerinde 11,8 ay, eğitim ise 12,6 ay oldu.

Pilotaj En Çok Kazandıran Bölüm Oldu

Lisans mezunlarının kazanç durumları incelendiğinde, aylık ortalama kazancı en yüksek olan beş bölüm sırasıyla; pilotaj, matematik mühendisliği, uzay mühendisliği, tıp ile uçak mühendisliği oldu.

Lisans mezunlarının eğitim ve öğretim alanları ile uyumlu bir meslek grubunda çalışma oranı en yüksek alan %79,9 ile sağlık ve refah, %79,4 ile iş yönetim ve hukuk ve %63,8 ile eğitim oldu.


Related Posts

İstanbul’da Gayrimenkul Sertifikası Tanıtımı

Bakan Kurum, yarın İstanbul’da konut alımını kolaylaştıran gayrimenkul sertifikasını duyuracak.

Kamu işçilerinin toplu sözleşmesinde önemli gelişme: İşveren ikinci 6 ayda enflasyon oranında artış teklifini geri çekti, yüzde 10 zam teklif etti

Kamu işçilerinin toplu sözleşmesinde önemli gelişme: İşveren ikinci 6 ayda enflasyon oranında artış teklifini geri çekti, yüzde 10 zam teklif etti

Asgari ücrete ara zam yapılacak mı?

Emekli ve memur maaşlarına enflasyon farkı oranında zam yapılmasının ardından, gözler 2025 asgari ücretine yönelik olası ara zamma çevrilirken, KKTC’de asgari ücrete ara zam yapıldı. KKTC’de asgari ücret ne kadar? Kuzey Kıbrıs’ta toplanan Asgari …

Piyasalarda son 48 saat alarmı! Altın ve doların kaderi belli olacak

Piyasalar perşembe gününe odaklandı. Altın ve doların kaderini belirleyecek kritik karar yatırımcılar tarafından merak ediliyor. Uzmanlar ‘Perşembe her şey değişecek’ diyerek piyasalardaki son 48 saate dikkat çekti. Peki altın ve dolar nasıl etkilenecek? Yeni rekorlar kapıda mı? İşte detaylar…

Türkiye’de bir ilk: Tohum enstitüsü kuruldu

Ege Üniversitesi bünyesinde yaklaşık 7 yıllık çalışmaların ardından kurulan Emine Erdoğan Tohum Bilimi ve Teknolojisi Enstitüsü, tohum teknolojisi, biyolojik çeşitliliğin korunması ve gıda güvenliği açısından Türk tarımının önemli araştırma kuruluşlarından biri olacak.

Kredi kartı kullanımı arttı

Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) 2025 Haziran verilerine göre, kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kartlarla gerçekleştirilen toplam ödeme hacmi, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 51 artarak 1 trilyon 911,4 milyar TL seviyesine yükseldi …