BM’den dikkat çeken insani gelişmişlik raporu: Dünya son 35 yılın en düşük seviyesinde

2024 Yılı İnsani Gelişme Raporu: Küresel İlerleme Durağanlık Gösteriyor

2024 yılına dair verileri içeren son rapor, 2020-2021 döneminde yaşanan küresel krizlerin ardından beklenen toparlanmanın gerçekleşmediğini ortaya koyuyor. UNDP analizlerine göre, dünya çapında insani gelişme endeksindeki ilerleme tahmin edilenden daha düşük seviyede kaldı.

Rapor, belirtilen kriz yıllarından farklı olarak, bu yıl küresel insani gelişimde beklenen artışın son 30 yılın en düşük seviyesinde gerçekleştiğini gösteriyor.

Raporda vurgulanan noktalardan biri, zengin ve fakir ülkeler arasındaki eşitsizliklerin derinleşmeye devam etmesi. Küresel baskılar nedeniyle gelişme konusundaki geleneksel yöntemlerin daraldığı ve uzun süredir devam eden ilerleme durgunluğunu aşabilmek için “kararlı adımların atılması” gerekliliği vurgulanıyor.

UNDP Başkanı: “İlerleme Açısından Büyük Tehlike”

Raporda yer alan UNDP Başkanı Achim Steiner, “Uzun yıllardır 2030’a kadar dünya çapında yüksek bir insani gelişme seviyesine doğru ilerliyorduk ancak bu yavaşlama, küresel ilerleme için büyük bir tehdit oluşturuyor.” açıklamasını yapıyor. Steiner, 2024’te bu düşük ilerleme hızının devam etmesi halinde 2030 hedefinin ciddi şekilde ertelenebileceğini belirtiyor.

Rapora göre, düşük ve yüksek insani gelişme endeksine sahip ülkeler arasındaki eşitsizlikler son dört yılda artmaya devam ediyor. Bu durum, zengin ve fakir uluslar arasındaki eşitsizlikleri azaltma hedefinin aksine ilerliyor.

En düşük insani gelişme endeksine sahip ülkeler, gelişme konusunda büyük zorluklarla karşı karşıya kalırken artan ticaret gerginlikleri, kötüleşen borç krizi ve istihdam yaratmayan sanayileşme bu zorlukları derinleştiriyor.

Yapay Zekaya Bakış

Raporda, insanların yapay zekaya dair umut dolu ancak gerçekçi bir bakış açısına sahip olduklarını gösteren yeni bir anket sonuçları da yer alıyor. Ankete katılanların yarısı, yapay zekanın otomasyona olanak sağlayarak istihdamı olumlu etkileyeceğini düşünürken yüzde 13’ü iş kaybı endişesi taşıyor.

Raporda, yapay zekaya insan odaklı bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiği savunuluyor. Anket sonuçları, dünya genelinde insanların bu tür bir değişikliğe hazır olduğunu gösteriyor.

Üç Kritik Alan

Raporda, eyleme geçilmesi gereken üç önemli alan şöyle sıralanıyor: insanların yapay zeka ile iş birliği yapacağı bir ekonomi oluşturulması, yapay zekanın yaşam döngüsünde insan iradesinin etkili olması ve eğitim ile sağlık sistemlerinin modern ihtiyaçlara uygun şekilde güncellenmesi.

Türkiye’nin İnsani Gelişme Durumu

2023’e ait insani gelişmişlik endeksi sıralamasına göre, Türkiye “çok yüksek insani gelişme” kategorisindeki yerini korudu. 2023 verilerine göre, Türkiye’nin insani gelişmişlik endeksi değeri yüzde 42,6 oranında artarak olumlu bir seyir izledi.

Doğumda beklenen yaşam süresinde artış, beklenen eğitim süresinde yükselme ve gayrisafi milli hasıladaki artış, Türkiye’nin insani gelişiminde olumlu bir ivme oluşturdu.

Related Posts

Trump’dan flaş açıklama! Saldırılar durdurulacak

ABD Başkanı Donald Trump, Yemen’deki İran destekli Husilere yönelik saldırıları durduracaklarını belirterek, Husilerin artık savaşmak istemediğini ifade etti. Ayrıntılar geliyor…

Polonya’dan Rusya’ya ‘seçimlere müdahale’ suçlaması

Polonya Dijital İşler Bakanı Krzysztof Gawkowski, Rusya’nın yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik “eşi benzeri görülmemiş bir müdahale girişimi” olduğunu iddia etti.

İngiltere savaşa hazırlanıyor: 20 yıllık acil durum planı değişecek

İngiliz hükümeti 20 yıllık acil durum planını güncellemek için harekete geçti. Acil Durum Planı kapsamında farklı senaryolar oluşturulacak. Siber saldırılar ise bu planda ilk kez yer alacak.

Prof. Dr. Naci Görür: Ülkenize sahip çıkmayacak mısınız?

Görür, “Yönetimlerimiz bile buna hazır hale gelmişken ne duruyoruz? Yoksa fay tartışmasına devam mı edeceğiz? ” düşüncesini dile getirdi.

İnfaz sistemi alarm veriyor! Her iki kişiden biri yeniden suç işliyor!

Adalet Bakanlığı kaynakları, “İnfaz rejiminde asıl amaç topluma kazandırmak, ıslah etmektir. Ancak buna rağmen bütün dünyada cezaevinden çıktıktan sonra suç işleyenlerin yaklaşık yüzde 40-45’i cezaevine geri dönüyor. Bir suç işledikten sonra suç işlemek daha da kolaylaşır. Bu eşik psikolojik bir eşik.

Ölümsüz fidanlar

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, idam edilişlerinin 53. yıldönümünde de her yıl olduğu gibi Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda ve 6. Filo’yu denize döktükleri yerde anılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir