Alman devlerinden ‘Made for Germany’ yatırım girişimi

Alman Şirketlerinden Yatırım Hamlesi: “Made for Germany” Girişimiyle 631 Milyar Euro Yatırım

Almanya’nın en büyük ekonomisinde yatırımcı güvenini yeniden kazanmayı hedefleyen BMW, Deutsche Börse, Mercedes Benz, Rheinmetall, SAP, Volkswagen, Deutsche Bank ve Siemens gibi dev firmaların da aralarında bulunduğu 61 şirket, “Made for Germany” girişimini başlattı.

Bu girişim kapsamında, şirketler 2028 yılına kadar Almanya’ya toplamda 631 milyar avro yatırım yapmayı planladıklarını duyurdu.

Yapılan açıklamalara göre, bu yatırımın ne kadarının yeni taahhütlerden oluşacağı belirsiz olmakla birlikte, 631 milyar avroluk miktarın planlanan ve yeni sermaye yatırımlarını, araştırma ve geliştirme harcamalarını ve uluslararası yatırımcılardan alınan taahhütleri içereceği ifade edildi.

Girişimden amaçlanan, yatırımcılara Almanya’nın çekici bir yatırım destinasyonu olduğunu güçlü ve olumlu bir şekilde vurgulamaktır.

Şirketlerin bu girişimi, Alman hükümetinin mart ayında “borç freni” değişikliği ve altyapı ile iklim yatırımları için 500 milyar avroluk özel fon oluşturulması sonucu harcamalarda beklenen artıştan önce gelmesi dikkat çekicidir.

Ayrıca, girişimde yer alan şirketlerin yöneticilerinin, Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Lars Klingbeil ve Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Katherina Reiche ile bir araya gelmeleri planlanmaktadır.

Toplantıda yer alacak olan şirket yöneticileri arasında Deutsche Bank CEO’su Christian Sewing, Siemens CEO’su Roland Busch, Axel Springer CEO’su Mathias Döpfner ve FGS Global CEO’su Alexander Geiser gibi isimler bulunmaktadır.

Siemens CEO’su Roland Busch, şirketlerin hükümet nezdinde altyapı projelerinin hızlı bir şekilde onaylanması ve işgücü piyasasındaki sıkıntılarla baş etmek için lobi faaliyetlerinde bulunacaklarını belirterek, Almanya’nın büyüme ve rekabetçilik adına yeni bir iş modeline ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Deutsche Bank CEO’su Christian Sewing ise siyaset ve iş dünyasının birlikte çalışması gerektiğini savunarak, tüm politik kararların büyümeyi ve rekabetçiliği teşvik etmesi gerektiğini belirtti.

Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) Başkanı Clemens Fuest, girişimi ülke ekonomisini canlandırmak adına olumlu bir adım olarak değerlendirirken, girişimin uzun vadeli olarak sürdürülebilir olup olmadığı konusunda da şüphelerini dile getirdi.

Related Posts

Türkiye’de bir ilk: Tohum enstitüsü kuruldu

Ege Üniversitesi bünyesinde yaklaşık 7 yıllık çalışmaların ardından kurulan Emine Erdoğan Tohum Bilimi ve Teknolojisi Enstitüsü, tohum teknolojisi, biyolojik çeşitliliğin korunması ve gıda güvenliği açısından Türk tarımının önemli araştırma kuruluşlarından biri olacak.

Kredi kartı kullanımı arttı

Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) 2025 Haziran verilerine göre, kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kartlarla gerçekleştirilen toplam ödeme hacmi, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 51 artarak 1 trilyon 911,4 milyar TL seviyesine yükseldi …

Antalya-Isparta Yoluna Yeni Asfalt

Antalya-Isparta yolunda asfaltlama çalışması yapılarak konfor arttırıldı; yayla yolları yenileniyor.

Haziran ayında 1,91 trilyon TL tutarında ödeme kartla yapıldı

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile haziran ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 51 artarak 1,91 trilyon TL oldu.

İş Bankası’na Orta ve Doğu Avrupa’nın en iyi dijital bankası ödülü

İş Bankası’na Orta ve Doğu Avrupa’nın en iyi dijital bankası ödülü

Sensex haftaya 315 puanlık yükselişle başladı

Hindistan borsalarının en büyük göstergelerinden BSE Sensex, haftaya 315 puanlık yükselişle başladı. Yüzde 0,4 değer kazanan endeks, 82.068 puana çıkarak son dört haftanın en düşük seviyesinden toparlandı. Geçtiğimiz Cuma günü yaşanan sert düşüşün …