Hijyenik olmayan yüzme havuzu suları konusunda uzmanlar enfeksiyona karşı uyarıyor: Kulak tıkacı kullanın

Havuzda Yüzmenin Kulak Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan yüzme, serinlemenin en keyifli yollarından biri. Ancak yeterince hijyenik olmayan havuzlar, kulak için risk oluşturabilir. Cumhuriyet, kulak sağlığı için alınması gereken önlemleri uzman odyolog Leyla Topkan ve kulak burun boğaz hastalıkları (KBB) Uzmanı Dr. Altan Atalay ile konuştu.

Atalay, “Yüzücü kulağı tıbbi adıyla eksternal otit veya dış kulak yolu enfeksiyonu, dış kulak yolunda meydana gelen enfeksiyondur. Dış kulak girişinden kulak zarına kadar olan kısım dış kulak yolu olarak adlandırılır. Dış kulak yolu yapısı gereği karanlık ve nemlidir. Yaz aylarında havuz ve denizde geçirilen sürenin de artması ve dış kulak yolunun sürekli nemli kalması, dış kulak yolu enfeksiyon riskini önemli ölçüde artırır” ifadelerini kullandı.

KİŞİYE ÖZEL KULAKLIK

Yüzme sırasında bazı önlemler alınması gerektiğine dikkat çeken Atalay, “Yüzerken suyun kulağa girmesini engellemek için kulakları tam kapayacak şekilde bone kullanılmalı. Kulak tıkacı da takılmalı. En etkili ve güvenilir kulak tıkaçları işitme merkezlerinde odyolog gözetiminde kişiye özel olarak üretilen kulak tıkaçlarıdır. Bu tıkaçlar kulağınızın anatomik yapısına tam uyum sağlar ve yüksek düzeyde su geçirmezlik sunar. Özellikle sık enfeksiyon geçiren bireyler için yüzerken ve duş alırken kulak tıkacı kullanmayı mutlaka öneriyoruz. Havuzdan sonra kulakların temiz ve kuru tutulması önemlidir” dedi.

Kulak enfeksiyonu belirtilerine değinen uzman odyolog Leyla Topkan ise “Öncelikle kulak ağrısı, kulak yolunda şişkinlik ve kulakta dolgunluk hissi olabilir. Mantar enfeksiyonlarında ayrıca kulakta akıntı ve kaşıntı da sık görülür. Tedavisi, KBB hekimi tarafından yapılmalı, gerekiyorsa kulak bakımı ve ilaç tedavisi uygulanmalıdır” ifadelerini kullandı. Uzun süre kulaklık kullanımının da kulak sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceğini söyleyen Topkan, “İşitme kaybı ve kulak çınlaması önemli bir risktir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 85 dB sese uzun süre maruz kalan bireylerin işitme sağlığı açısından risk oluşturduğunu belirtmektedir” şeklinde konuştu.

Topkan, “Uzun süre hijyensiz kulaklık kullanmak, özellikle kulak içi modellerde enfeksiyon riskini artırır. Kulak içi kulaklıklar dış kulak yolunu kapatarak yeterli havalanmasını engeller. Havasız ortam, bakteri ve mantar üremesine zemin hazırlar” dedi.

Yüzücü kulağının ortaya çıkmasında birkaç temel faktör var:

  • Hijyenik olmayan suda yüzmek.
  • Havuz suyunun uzun süre dış kulak yolunda kalarak nemli bir ortam oluşturup mikropların üremesini kolaylaştırması.
  • Sık yüzmenin dış kulak yolunun cilt bariyerinin bütünlüğünü bozarak enfeksiyona açık hale getirmesi.

Related Posts

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

Hem şekerli hem faydalı: Dondurmanın şaşırtıcı etkisi

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurma, serinletici tadıyla küçük büyük herkesin favori lezzetleri arasında yer alıyor. Ancak bu tatlı kaçamağın sağlık üzerindeki etkileri, yıllardır tartışma konusu. “Şekerli olduğu için zararlı” düşüncesi olsa da uzmanlar tersini söylüyor.

Statinlerin arkasındaki gerçekler

Statinler, en çok reçete edilen ilaçlar ama gerçekten herkesin ihtiyacı var mı? Yeni araştırmalar, gereksiz statin kullanımının hem yan etki hem de ekonomik yük anlamına geldiğini gösteriyor. Kolesterolü düşürmek için tek yol ilaç değil. Bazı hastalar için yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme ve doğal destekler çok daha etkili olabilir. Peki kimler ilaca başlamalı, kimler dikkatli olmalıdır?

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Sağlık Bakanlığı: Boy-kilo ölçümü yapılan kişilerin yüzde 64,4’ünün sonucu normal kilo sınırının üzerinde

Sağlık Bakanlığı tarafından, fazla kilolulukla mücadele ve toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla başlatılan “İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa” kampanyası kapsamında, 10-23 Mayıs 2025 tarihleri arasında yapılan ölçümlere ilişkin ilk iki haftalık veriler açıklandı. Kampanya çerçevesinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişiye boy ve kilo ölçümü yapıldı.

Boynunuzdaki ince çizgiler o hastalığın habercisi

Cildinizde meydana gelen fakat açıklanamayan değişiklikler bazı hastalıkların habercisi olabilir. Özellikle uzun süre güneşte kalanlarda bu durum daha da ciddi boyutlara ulaşabiliyor.