Küresel batarya depolama kapasitesi 7 kat artacak

Küresel Enerji Depolama Kapasitesi 2040’ta 4 Teravatı Aşacak

Küresel enerji depolama kapasitesi, 2024 seviyesine göre 7 kat artarak 2040’ta 4 teravatı aşacak. Rystad Energy tarafından yayımlanan “Enerji Depolama Görünümü – Mayıs 2025” raporuna göre, toplam kurulu depolama kapasitesi 2024’te yaklaşık 0,5 teravata yaklaşmış durumda.

Raporda, 2040’a kadar söz konusu kapasitenin 4 teravatı aşması öngörülüyor. Bu durum, enerji depolama altyapısının 2024 seviyesine göre 7 kat artacağını gösteriyor.

2024 yılında batarya enerji depolama sistemlerinde (BESS) rekor düzeyde büyüme yaşandığı belirtiliyor. Küresel çapta yaklaşık 200 gigavatsaat yeni depolama kapasitesi devreye alındı ve bu bir önceki yıla göre yüzde 80 artış anlamına geliyor. Bu büyümenin yarısından fazlasını ise Çin gerçekleştirdi, onu ABD, Avustralya, Birleşik Krallık ve Almanya takip etti.

Raporda, güneş ve rüzgar gibi kesintili enerji kaynaklarının artmasıyla birlikte esnek ve güvenilir enerji depolama çözümlerine olan ihtiyacın arttığı vurgulanıyor. BESS sistemlerinin şebekeye entegrasyonunun sadece üretim-tüketim dengesini sağlamakla kalmadığı, aynı zamanda fiyat dalgalanmalarını azaltma ve sistem kararlılığını güçlendirme açısından da önemli bir rol oynadığı belirtiliyor.

Rapora göre, batarya projelerinin maliyetlerinde de önemli bir düşüş yaşandı. Geçen yıl, BESS projelerinin ortalama kurulum maliyeti kilovatsaat başına 300 doların altına geriledi. Elektrik depolamanın maliyeti bazı projelerde megavatsaat başına 60 dolara kadar düştü. Bu düşüş, kısa vadeli piyasalarda gün içi fiyat farklarından yararlanma fırsatını artırdı.

2024 yılında oluşan negatif elektrik fiyatlarıyla birlikte batarya sistemlerinin fiyat dengeleme aracı olarak daha fazla ön plana çıktığı ifade ediliyor. Özellikle aşırı güneş üretimi olan öğle saatlerinde fazla enerjiyi depolayan sistemler, akşam saatlerinde şebekeye geri vererek arz fazlasını talep yoğunluğuna kaydırdı.

Raporda, Kaliforniya’nın bu gelişmelerin en net gözlemlendiği örneklerden biri olduğu belirtiliyor. Eyalet, akşam ve gece saatlerinde elektrik talebinin yüzde 11’ini karşılayarak şebekesini daha yüksek oranlı güneş enerjisiyle çalışabilir hale getirdi. 12 gigavatı aşan batarya kapasitesiyle Kaliforniya, karbonsuzlaştırma sürecinde öncü bir konumda bulunuyor.

Son olarak, raporda güneş enerjisi üretiminin 2050’ye kadar 10 kat artması beklenirken, enerji depolama çözümlerinin küresel elektrik sistemlerinin karbonsuzlaştırılmasında kilit bir rol oynamaya devam edeceği vurgulanıyor.

Related Posts

6 milyonluk aracın vergisi 17 milyon TL

Meclis’teki düzenlemeyle araçların ÖTV oranları yüzde 80 ila 220 arasında arttı. Zamma elektrikli ve hibrit araçlar da dahil edildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı yarın kira sertifikası ihraç edecek

Bakanlığın yayımladığı iç borç ihraç takvimine göre, ihalede 1820 gün vadeli, 6 ayda bir yüzde 16,68 dönemsel kira oranlı Türk lirası cinsi sabit kira ödemeli kira sertifikası ihraç edilecek. Kira sertifikası ihracı bankalara, kamu kurum ve …

Yediemin otoparklarında bekleyen araçlar 6 ay içinde alınmazsa satılacak

Yediemin otoparklarında bekleyen araçlar 6 ay içinde alınmazsa satılacak

Kredi borçlarına yeni düzenleme!

Yapılandırmanın örneklerle açıklandığı videoda, kredi kartı ve ihtiyaç kredilerinde yapılandırma imkanının başladığı ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarına 48 aya kadar yapılandırma …

Erzincan Havalimanı’nın Haziran İstatistikleri

Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı, Haziran’da 23,902 yolcu ile 310 uçuş gerçekleştirdi.

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri (19 Temmuz 2025)

Türkiye Elektrik İletim AŞ verilerine göre, saatlik bazda dün en yüksek elektrik tüketimi 54 bin 766 megavatsaatle 16.00’da, en düşük tüketim ise 38 bin 117 megavatsaatle 07.00’de gerçekleşti. Günlük bazda dün 1 milyon 166 bin 299 megavatsaat …